Стратегічні орієнтири державної політики розвитку фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я в Україні - Станіслав Темір (Public administration aspects, 2026)
Досліджено стратегічні напрямки державного управління розвитком фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я в Україні. Наголошено на необхідності оновлення підходів до механізмів державного регулювання у цій сфері, які повинні відповідати сучасним вимогам, бути гнучкими та орієнтованими насамперед на забезпечення громадян ефективними, якісними та безпечними лікарськими засобами. Метою статті є визначення напрямків трансформації вітчизняної системи фармації та заходів державного регулювання для їх впровадження..Обґрунтовано, що принципи регулювання фармацевтичної сфери визначають стратегічні напрями державної політики і виступають основою для прийняття управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності функціонування системи. Розглянуто такі принципи: законності та нормативної визначеності, забезпечення безпеки та належної якості лікарських засобів, наукової обґрунтованості управлінських рішень, прозорості та відкритості діяльності органів державної влади, відповідальності учасників фармацевтичного ринку, інтеграції до європейського регуляторного середовища, забезпечення доступності лікарських засобів, соціальної спрямованості, ефективного управління та раціонального використання ресурсів, партнерської взаємодії зі стейкхолдерами.Зроблено висновок що сучасний етап розвитку фармацевтичного ринку характеризується значною кількістю регуляторних змін через гармонізацію національних правил із європейськими вимогами. Акцентовано на необхідності формування довгострокової стратегії розвитку галузі, яка не повинна залежати від короткострокових політичних рішень, а її складовими мають стати: наукові дослідження, підтримка інноваційної діяльності, розвиток виробництва повного циклу та залучення сучасних технологій у фармацевтичний сектор.