Інтеграція цифровізації та партисипативного землекористування: роль системи DREAM у забезпеченні прозорості відновлення територіальних громад - Микола Трегуб; Юлія Трегуб (Public administration aspects, 2026)
Актуальність. Триваюча повномасштабна військова агресія РФ спричинила масштабні просторові, соціально-економічні та екологічні руйнування територіальних громад України. Умовою ефективного відновлення є якісна трансформація підходів до планування розвитку територій. Традиційні бюрократичні процедури землекористування не забезпечують необхідної оперативності й прозорості. Водночас наявна Державна цифрова система управління відбудовою (DREAM) функціонує переважно як фінансово-закупівельна платформа, маючи гострий дефіцит геопросторової інтеграції з кадастрами та відсутність інструментів попередньої громадської участі. Мета. Обґрунтування теоретико-методологічних засад та розроблення практичних рекомендацій щодо поєднання цифрових інструментів e-governance із процедурами залучення громадськості до ухвалення рішень із використання земельних ресурсів для забезпечення прозорої, безконфліктної та ефективної просторової відбудови територіальних громад. Результати. Виявлено та систематизовано ключові функціональні обмеження системи DREAM у розрізі просторово-земельного планування, а саме: дефіцит геопросторових даних, відсутність попередньої партисипації, високі ризики конфліктів. Запропоновано концептуальну модель трансформації DREAM у просторово-орієнтовану екосистему шляхом інтеграції Цифрового модуля партисипативного землекористування (e-PLMM). Обґрунтовано архітектуру модуля e-PLMM. Побудовано матрицю синергетичного ефекту, яка деталізує вигоди органів місцевого самоврядування, мешканців, внутрішньо переміщених осіб та донорів. Розроблено чотириетапний алгоритм публічно-цифрового вибору земельних ділянок під об'єкти відбудови. Висновки. Доведено, що поєднання інструментів e-governance та партисипативного землекористування дозволяє скоротити інвестиційний цикл, підвищити юридичну безпеку й легітимність рішень та мінімізувати ризики при розподілі земельних ресурсів.