Üropatojen Escherichia coli İzolatlarında Antimikrobiyal Direnç Profili: Tek Merkezli Retrospektif Bir Sürveyans Çalışması - Mustafa Kocaağa; Naciye Betul Baysal (OSMANGAZİ JOURNAL OF MEDICINE, 2026)
Bu çalışmada, idrar kültürlerinden izole edilen üropatojen Escherichia coli suşlarının antibiyotik direnç oranlarının belirlenmesi ve ampirik tedaviye rehberlik edilmesi amaçlanmıştır. 01.08.2024–31.07.2025 tarihleri arasında 18 yaş üstü hastalardan izole edilen 1811 E. coli suşu retrospektif olarak incelendi. Tanımlama ve antibiyotik duyarlılık testleri konvansiyonel yöntemler ve BD Phoenix™ M50 sistemi ile yapıldı. Sonuçlar EUCAST kriterlerine göre değerlendirildi. İzolatların %81,9'u kadın hastalardan elde edildi. ESBL pozitiflik oranı %25,9 olarak saptandı. En yüksek direnç ampisilin (%73,4) ve amoksisilin-klavulanik aside (%64,1) karşı gözlendi. Nitrofurantoin (%4,2), amikasin (%2,4) ve karbapenemlere (imipenem %0,8; meropenem %0,9) karşı direnç düşük bulundu. Bölgemizde üropatojen E. coli suşlarında beta-laktamlar ve kinolonlara karşı yüksek direnç oranları ampirik tedavi seçeneklerini kısıtlamaktadır. Nitrofurantoin, komplike olmayan üriner sistem enfeksiyonlarında etkinliğini koruyan uygun bir ampirik tedavi seçeneği olarak öne çıkarken, karbapenemler dirençli olgularda korunması gereken ajanlardır. Lokal antimikrobiyal direnç verilerinin düzenli olarak izlenmesi, ampirik tedavi stratejilerinin güncellenmesi açısından önem taşımaktadır.