COVID-19 Salgını Öncesi ve Sonrasında Bir Psikiyatri Kliniğinde Yatırılarak Tedavi Edilen Hastaların Tanı ve Tedavi Süreçlerinin Değerlendirilmesi - Furkan Demircan; Ferdi Köşger (OSMANGAZİ JOURNAL OF MEDICINE, 2026)
Bu çalışmada pandemi öncesi ve pandemi döneminde bir üniversite hastanesinin psikiyatri servisinde yatarak tedavi gören hastaların yatış özellikleri, tanısal dağılımları ve tedavi uygulamalarındaki değişimlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Retrospektif ve karşılaştırmalı olarak planlanan çalışmada, 11 Mart 2018–10 Mart 2020 tarihleri pandemi öncesi, 11 Mart 2020–2 Mart 2022 tarihleri pandemi dönemi olarak tanımlanmıştır. Bu dönemlerde psikiyatri servisinde yatarak tedavi gören hastalara ait epikriz kayıtları incelenmiş ve toplam 891 yatış değerlendirilmiştir. Bunların 547’si pandemi öncesi, 344’ü pandemi dönemine aittir. Sosyodemografik özellikler, tanı grupları, yatış özellikleri ve tedavi uygulamaları iki dönem arasında karşılaştırılmıştır. Pandemi döneminde toplam yatış sayısı azalmıştır. Sosyodemografik özellikler ve tanı dağılımları açısından iki dönem arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Her iki dönemde en sık yatış nedenleri majör depresyon ve bipolar bozukluk olmuştur. Pandemi döneminde acil servis üzerinden yatış oranı, yatış sırasında bildirilen intihar düşüncesi ve ek medikasyon gereksinimi artmıştır. Buna karşın ortalama yatış süresi ve elektrokonvülzif tedavi seans sayısı azalırken depo antipsikotik kullanım oranı artmıştır. Bulgular, pandemi döneminde klinik uygulamalar ve bazı yatış özelliklerinin değiştiğini göstermektedir.