PFAPA Sendromunda Kolşisin ve Streptococcus salivarius K12 Tedavilerinin Etkinliğinin Değerlendirilmesi - Veysel Çam; Pınar Bayraktar; Şule Selin Akyan Soydaş (OSMANGAZİ JOURNAL OF MEDICINE, 2026)
Bu çalışmada, PFAPA sendromlu çocuklarda profilaktik tedavide kullanılan kolşisin ile Streptococcus salivarius K12'nin kısa dönem klinik etkinliğinin karşılaştırılması amaçlandı. Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Romatolojisi Kliniği'nde yürütülen bu tek merkezli retrospektif çalışmaya, Eurofever/PRINTO kriterlerine göre PFAPA tanısı alan ve profilaktik tedavi sonrası yaklaşık 3 aylık takip verileri bulunan 64 çocuk dahil edildi. Hastaların 33'ü kolşisin, 31'i Streptococcus salivarius K12 tedavisi aldı. Demografik özellikler ile tedavi öncesi ve sonrası atak sırasında ölçülen en yüksek vücut sıcaklığı, atak süresi ve son üç aydaki atak sıklığı değerlendirildi. Gruplar arasında cinsiyet dağılımı, hastalık başlangıç yaşı, tedavi başlangıç yaşı ve tedavi öncesi klinik özellikler açısından anlamlı fark saptanmadı. Kolşisin grubunda tedavi sonrası en yüksek ateş ve atak süresi anlamlı olarak azalırken (her ikisi için p≤0,003), atak sıklığında sınırda anlamlı değişiklik gözlendi (p=0,035). Benzer şekilde Streptococcus salivarius K12 grubunda da en yüksek ateş ve atak süresi anlamlı düzeyde azalırken (her ikisi için p≤0,003), atak sıklığında anlamlı iyileşme izlenmedi (p=0,121). Kolşisin ve Streptococcus salivarius K12, PFAPA'da kısa dönemde benzer klinik etkinlik göstermiştir. Her iki tedavi de özellikle atak şiddetini yansıtan ateş yüksekliği ve atak süresini azaltırken, atak sıklığı üzerinde anlamlı etki göstermemiştir. Bulgular, Streptococcus salivarius K12'nin seçilmiş hastalarda alternatif bir profilaktik seçenek olabileceğini düşündürmektedir. Daha büyük örneklemli, çok merkezli ve randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır