Toplumsal Algıdan Kurumsal Erişime: Kadın Konukevleri Bağlamında Şiddetin Normalleşmesi ve Yardım Arama Davranışı - Emine Elzem Çöpcü; Hilal Deniz; Berkan Gebeşoğlu; Berçem Barut Bektaş (Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care, 2026)
Amaç:Bu araştırma, kadın konukevlerine ve bu konukevlerinde kalan kadınlara ilişkin toplumsal algıları incelemeyi amaçlamaktadır.Yöntem:Çalışma nitel araştırma yaklaşımı doğrultusunda yürütülmüştür. Farklı sosyo-demografik özelliklere sahip katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir.Bulgular:Bulgular toplumsal algıların üç temel eksende şekillendiğini göstermektedir: Kurumsal bilgi eksikliği ve destek mekanizmalarına yönelim, şiddetin toplumsal normalleşmesi ve kadınların yapısal güçsüzleşmesi. Kadın konukevlerinin toplum tarafından yeterince bilinmediği ve çoğunlukla “son çare” olarak değerlendirildiği görülmektedir. Katılımcılar, şiddet durumlarında öncelikle aile ve yakın çevre gibi informel destek ağlarına yönelmekte, kurumsal başvuru süreçleri ise daha sonraki aşamalarda gündeme gelmektedir. Ayrıca, kadına yönelik şiddetin bazı durumlarda toplumsal normlar çerçevesinde normalleştirilebildiği anlaşılmaktadır.Sonuç:Araştırma kadın konukevlerine yönelik algıların, yardım arama davranışının çoğunlukla informel ağlar üzerinden şekillenmesi, şiddetin belirli durumlarda normalleştirilmesi ve kadınların şiddet ortamından uzaklaşmasını zorlaştıran çeşitli kısıtlar çerçevesinde ortaya çıktığını göstermektedir. Bu durum kadınların destek mekanizmalarına yönelimini sınırlayan dolaylı bir etki yaratmaktadır. Bu bulgular kadına yönelik şiddetin koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, özellikle birinci basamak sağlık hizmetleri aracılığıyla ele alınmasının ve erken tanılama, yönlendirme ve erişim mekanizmalarının güçlendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.