РОЛЬ ПОЧУТТЯ КОГЕРЕНТНОСТІ У ФОРМУВАННІ СТРЕСОСТІЙКОСТІ ФАХІВЦІВ - Галина ДУБЧАК (Psychology Travelogs, 2026)
У статті представлено результати емпіричного дослідження психологічних особливостей почуття когерентності як салютогенного чинника, здатного позитивно впливати на процес подолання людиною стресу. Аналіз проводився у кількох напрямках: за статтю, типом навчального закладу, а також у зв’язку з рівнем стресостійкості, психічної напруги та локусом контролю. На основі аналізу можна констатувати, що загальне почуття когерентності може виступати потужним особистісним ресурсом, що впливає на становлення стресостійкості особистості. Показано, що когерентність, здійсненність, усвідомленість, можна використовувати в якості психологічних критеріїв для прогнозування професійної стресостійкості фахівців.