КОУЧИНГ І ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТРЕНІНГ ЯК ІНСТРУМЕНТИ АКТУАЛІЗАЦІЇ МОТИВАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ ОСОБИСТОСТІ В УМОВАХ СУЧАСНИХ СУСПІЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Діана РОМАНОВСЬКА; Наталія МАТЕЙЧУК (Psychology Travelogs, 2026)
Стаття присвячена дослідженню коучингу та психологічного тренінгу як сучасних інструментів актуалізації мотиваційних ресурсів особистості в умовах суспільної нестабільності та невизначеності. Проаналізовано сучасні підходи до розуміння мотиваційних ресурсів, що охоплюють внутрішню мотивацію, психологічний капітал, резильєнтність, систему цінностей і цілей. Розкрито можливості коучингу щодо розвитку мотивації, цілепокладання, самоефективності та психологічної стійкості внутрішньої. Визначено основні механізми мотиваційного впливу психологічного тренінгу: зворотний зв’язок, групову підтримку, моделювання поведінки та рефлексію. Встановлено, що поєднання коучингових і тренінгових технологій сприяє підвищенню адаптаційного потенціалу особистості, розвитку активної життєвої позиції та готовності до конструктивного подолання труднощів. Обґрунтовано доцільність комплексного використання цих підходів у практиці психологічної підтримки, консультування, освіти та професійної діяльності психолога.