РІВНІ Й ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВУ ТРИВОГИ ТА ТРИВОЖНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВОЄННИХ ДІЙ В УКРАЇНІ - Дар’я КОВАЛЬЧУК; Світлана СТАВИЦЬКА; Уго Орландо ТОБАР (Psychology Travelogs, 2026)
За результатами проведеного дослідження встановлено, що переважна більшість (83,12%) опитаних демонструє різні рівні тривожності – від легкої до вираженої форми. Найчисельнішою є група з легкою тривожністю, що вказує на наявність адаптивних механізмів подолання стресових ситуацій, а також на здатність респондентів до функціонування в умовах помірного стресу. Сумарний показник помірної й вираженої тривожності свідчить про наявність двох відмінних підгруп у досліджуваній популяції – тих, хто демонструє адаптивні механізми психологічного захисту та ефективні стратегії подолання стресу, та тих, хто переживає значні труднощі у емоційній саморегуляції, що може суттєво впливати на якість життя, соціальне функціонування, професійну діяльність та міжособистісні стосунки досліджуваних.