NALIRIFOX v liečbe metastatického karcinómu pankreasu: dobrá klinická odpoveď pri redukovanej dávke – kazuistika - Júlia Vidulin; Dalibor Ondruš; Zuzana Miklátková; Filip Kohútek; Branislav Bystrický (Gastroenterologie a hepatologie, 2026)
Úvod: Adenokarcinóm pankreasu patrí medzi najagresívnejšie malignity s nepriaznivou prognózou. Nový chemoterapeutický režim NALIRIFOX preukázal v štúdii NAPOLI-3 zlepšenie celkového prežívania a doby do progresie v 1. línii liečby metastatického ochorenia. Opis prípadu: Prezentujeme kazuistiku 59-ročného pacienta s už primárne metastatickým adenokarcinómom pankreasu, u ktorého bola započatá paliatívna chemoterapia v režime NALIRIFOX. Napriek potrebe opakovaných redukcií dávok pre toxicitu bola dosiahnutá parciálna odpoveď ochorenia s následnou dlhodobou stabilizáciou. Celkové trvanie liečebnej odpovede presiahlo 18 mesiacov. Záver: Kazuistika dokumentuje účinnosť a klinickú využiteľnosť režimu NALIRIFOX v reálnej praxi. Zároveň poukazuje na význam individualizácie liečby a manažmentu toxicity, ktoré umožňujú dlhodobé podávanie liečby a dosiahnutie kontroly ochorenia.