10.5152/7612 - Firdevs Aktaş (Alt Ekstremite Ödemi, 2024)
Alt ekstremitelerde deri ve yumuşak doku enfeksiyonları en sık selülit ve apse ya da her ikisi birlikte görülür.Ödem bu tür enfeksiyonların hazırlayıcısı ve eşlikçisi olarak yer almaktadır. Alt ekstremitelerde ödem,,lenfödem ve venöz yetmezlik hazırlayıcı faktörlerin en önde gelenleridir. Ödem zemininde tekrarlayan enfeksiyonlar gelişebilir.Diyabetik ayak enfeksiyonları sık olarak nöropati ve periferik arter hastalığı ilişkili gelişen yumuşak doku ve osteomyelit şeklindedir.Bu bölümde alt ekstremitede görülen yumuşak doku enfeksiyonları ve diyabetik ayak enfeksiyonlarının tanı, risk fartörleri ve tedavisi tartışılacaktır