ფსიქიკური ჯანმრთელობის პრობლემებისადმი საზოგადოების დამოკიდებულების კვლევა აჭარის რეგიონში - დავით ქათამაძე; ნინო რუსიეშვილი (BLACK SEA REGION AT THE CROSSROADS OF CIVILIZATIONS, 2026)
სტატიის მიზანია აჭარის რეგიონის მოსახლეობის ცოდნის, დამოკიდებულებისა და ქცევითი მზაობის შეფასება ფსიქიკური ჯანმრთელობის პრობლემებთან მიმართებით. კვლევა ჩატარდა რაოდენობრივი მეთოდით, 400 რესპონდენტის შერჩევით, რომელიც მოიცავდა სხვადასხვა ასაკობრივ, საგანმანათლებლო და საცხოვრებელ ჯგუფს. შედეგებმა აჩვენა, რომ ინფორმირებულობის დონე რეგიონში განაწილებულია არათანაბრად: მხოლოდ 35%-ს აქვს საკმარისი ცოდნა, 50%-ს - ნაწილობრივი, ხოლო 15%-ს - საერთოდ არ გააჩნია ინფორმაცია მოცემულ საკითხთზე. აღმოჩნდა სტიგმატური დამოკიდებულების მაღალი მაჩვენებელი (განსაკუთრებით 41+ ასაკობრივ ჯგუფებში) და ქალაქის მოსახლეობის შედარებით მაღალი ქცევითი მზაობა ფსიქიკური ჯანმრთელობის მქონე ადამიანებთან ურთიერთობისადმი. მიღებული მონაცემები ადასტურებს სტიგმის შემცირებისა და საზოგადოების განათლების მნიშვნელობას.