КРИВИЧНОПРАВНА РЕАКЦИЈА НА ДРУШТВЕНЕ СУКОБЕ У САВРЕМЕНОМ ПРАВУ: АНАЛИЗА КРИВИЧНОГ ДЕЛА НАСИЛНИЧКО ПОНАШАЊЕ НА СПОРТСКОЈ ПРИРЕДБИ ИЛИ ЈАВНОМ СКУПУ - Данило Рудаков (Zbornik radova Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini, 2026)
Насиље на спортским приредбама представља значајан друштвени феномен који може угрозити безбедност учесника спортских догађаја, као и јавни ред у целини. У раду се анализира оправданост постојања посебне кривичноправне инкриминације насилничког понашања на спортским приредбама. Полазећи од нормативно-догматског метода, анализа обухвата релевантна теоријска становишта и позитивноправна решења. Посебно се разматрају појам и карактеристике спортског насиља као специфичног облика девијантног колективног понашања, кривичноправно и прекршајноправно уређење одговорности, као и улога државе кроз примену превентивних и репресивних механизама заштите. Анализа показује да, упркос значају превентивних мера, њихов домет често изискује примену и репресивних мера како би се ефикасно сузбило спортско насиље. Сходно наведеном, посебна кривичноправна инкриминација оваквог понашања представља оправдан и неопходан инструмент кривичноправне заштите јавног реда и безбедности, имајући у виду специфичности спортских приредби као простора са повећаним ризиком од колективног насиља.