TÜRK DİŞ HEKİMLİĞİNDE İLK KADIN ÖNCÜLER - Ayşegül Sunar; Nisa Kiraz (Journal of Kocaeli Health and Technology University, 2026)
Bu çalışma, Türk diş hekimliği tarihinde kadın diş hekimlerinin mesleğe giriş süreçlerini, karşılaştıkları toplumsal ve kurumsal engelleri ve mesleğin gelişimine yaptıkları katkıları incelemektedir. Osmanlı döneminde kadınların tıp ve diş hekimliği eğitimi almaları yasal kısıtlamalar nedeniyle mümkün değilken, Cumhuriyet döneminin başlamasıyla birlikte kadınların yükseköğretime erişimi hızla artmıştır. Bu bağlamda, Ayşe Şadiye Güvendiren ve Hatice Azra Hanım, Türkiye’de diş hekimliği eğitimi alan ve mezun olan ilk Türk kadınları olarak dikkat çekmektedir. Her iki isim, yalnızca klinik uygulamalardaki başarılarıyla değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik öncü duruşlarıyla da mesleğin gelişimine önemli katkılar sağlamışlardır. Bulgular, Türk diş hekimliği tarihinde kadınların varlığının mesleki çeşitliliği artırdığı ve toplum sağlığına önemli katkılar sunduğunu göstermektedir.