Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri Güvenlik ve Mahremiyet Gereksinimleri - Mehmet Kara; Fatmanur Baş (Journal of Kocaeli Health and Technology University, 2026)
Bu çalışma, Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) kapsamında işlenen sağlık verilerinin güvenliği ve hasta mahremiyetini teknik, hukuki ve yönetsel boyutları içeren bütüncül bir yaklaşımla incelemeyip HBSY’nın sağlaması gereken güvenlik önlemlerini sunmaktadır. Sağlık hizmetlerinde dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte HBYS, hasta kabulünden laboratuvar süreçlerine, eczane hizmetlerinden finansal işlemlere kadar çok sayıda klinik ve idari sürecin elektronik ortamda yürütülmesini sağlamaktadır. Ancak sağlık verilerinin özel nitelikli kişisel veri kapsamında değerlendirilmesi, bu sistemleri siber saldırılar, veri ihlalleri, yetkisiz erişim, fidye yazılımları ve kullanıcı hataları gibi çeşitli güvenlik risklerine açık hale getirmektedir. Son yıllarda dünya genelinde sağlık sektöründe yaşanan veri ihlallerindeki artış, sağlık bilgi sistemlerinde güvenliğin yalnızca bireysel veri koruma açısından değil, aynı zamanda hizmet sürekliliği ve hasta güvenliği açısından da stratejik bir gereklilik olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmada HBYS’nin modüler yapısı, erişim kontrol mekanizmaları ve veri güvenliği gereksinimleri analiz edilmiştir. Bu kapsamda rol tabanlı erişim kontrolü, çok faktörlü kimlik doğrulama, veri şifreleme ve sistem log kayıtları gibi teknik güvenlik önlemlerinin yanı sıra KVKK, GDPR ve HIPAA gibi ulusal ve uluslararası düzenlemelerin önemi değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda HBYS güvenliğinin yalnızca teknik önlemlerle sağlanamayacağı; teknik çözümler, operasyonel süreçler ve hukuki düzenlemelerin birlikte ele alındığı çok katmanlı bir güvenlik mimarisi tanımlanmıştır.